עקירת שיני בינה
שיני הבינה הן השיניים הטוחנות האחרונות בקשת השיניים, והן בדרך כלל בוקעות בין גיל 17 ל-25. עם זאת, פעמים רבות שיניים אלו אינן בוקעות כראוי, דבר העלול לגרום למגוון בעיות.מומלץ להגיע לכירורגית פה ולסתות מומחית לבדיקת הצורך בעקירת שיני הבינה סביב גילאי בקיעת השיניים.
תסמינים שיכולים להצביע על הצורך בעקירת שיני בינה:
- כאב או רגישות באזור האחורי של הלסת
- נפיחות או דלקת בחניכיים סביב השן
- קשיים בפתיחת הפה או לעיסה
מתי עולה הצורך בעקירת שיני בינה?
1. בקיעה חלקית או אי-בקיעה
שן בינה שבוקעת חלקית עלולה ליצור כיס בין החניכיים לשן, בו נלכדות שאריות מזון וחיידקים. מצב זה עלול לגרום לדלקת חוזרת הנקראת פריקורוניטיס.oכאשר השן לא בוקעת כלל ונשארת כלואה בעצם, היא עלולה לגרום ללחץ על השיניים הסמוכות או לגרום להיווצרות ציסטות או גידולים.
2. בקיעה במנח לא תקין
שיני בינה עשויות לבקוע בזוויות לא רגילות (לצדדים, לאחור או פנימה), דבר העלול לגרום לנזק לשיניים הסמוכות.
3. מחלות וזיהומים
מקרים מסוימים, שיני בינה שלא נעקרו בזמן עלולות לגרום לזיהומים חוזרים ונשנים בחניכיים, כמו גם לבעיות מורכבות יותר בלסת.מדוע מומלצת עקירה מוקדמת?•הקטנת סיבוכים עתידיים: עקירה בגיל צעיר (לפני גיל 25) נחשבת לפשוטה יותר בשל צפיפות העצם הנמוכה וגמישות גבוהה יותר של הרקמות.
4. מניעת נזקים לשיניים סמוכות
עקירה מוקדמת מסייעת במניעת דלקות ובמניעת נזק לשיניים השכנות.
5. הפחתת הסיכון לציסטות וגידולים
לעיתים נוצרות ציסטות סביב שיני בינה כלואות, מצב שעלול להוביל לאובדן עצם.
כיצד מתבצע הליך עקירת שיני בינה?
1. בדיקה ואבחון
הליך העקירה מתחיל באבחון הכולל בדיקה קלינית ובדיקה רנטגנית באמצעות צילום פנורמי ולעיתים גם CT דנטלי המאפשרים לזהות את מיקום השן בלסת, המנח שלה והאם קיימת קרבה לעצב תחושתי העובר בלסת. לאחר מכן, מתבצע תכנון כירורגי מותאם אישית למטופל.
2. ההליך הכירורגי
עקירת שן בינה מתבצעת לרוב בהרדמה מקומית, ולעיתים בשילוב עם סדציה קלה להרגעת המטופל. במקרים של שן כלואה, ייתכן צורך בפתיחת החניכיים ופיצול השן למספר חלקים לצורך עקירתה.
3. החלמה לאחר העקירה
ההחלמה נמשכת בדרך כלל 3–7 ימים. תופעות כמו כאבים, נפיחות, אי נוחות ודימום קל הן רגילות וניתנות לשליטה בעזרת משככי כאבים, קרח מקומי ומעקב אחר הנחיות הרופאה.
